Τρίτη, 23 Ιουνίου 2009

Πόσες ώρες ελεύθερου χρόνου;

Ένα πρωινό πριν από κάμποσα χρόνια στη μαρίνα της Πύλου, καθώς χάζευα τις βάρκες, όπως συνήθως, διέκρινα σε απόσταση ένα όμορφο δεκάμετρο τρεχαντήρι του οποίου η κουβέρτα και γενικότερα η εμφάνιση πρόδιδε ιδιοκατασκευή. Πλησίασα και κατά σύμπτωση ο ιδιοκτήτης ήταν εκεί. Όπως ήταν φυσικό, πιάσαμε την κουβέντα. Μου ανέφερε πως ήταν Ολλανδός, πως είχε σπίτι στην Ελλάδα, και πως είχε αγοράσει εκείνο το σκαρί σε άθλια κατάσταση και χαμηλή τιμή ρίχνοντας στη συνέχεια 1821 ώρες εργασίας για να το φτιάξει όπως ήθελε (το νούμερο δεν το συγκράτησα, αλλά μου έκανε εντύπωση το ότι είχε μετρήσει τις ώρες με τόση ακρίβεια). Δεν τον ρώτησα με ποιο τρόπο τις μέτρησε, γιατί δεν με ενδιέφερε, ομολογώ ότι μάλλον τον κορόιδεψα λιγάκι από μέσα μου. Άλλωστε εγώ ποτέ δεν μετρούσα τον ελεύθερο χρόνο μου. Ο ελεύθερος χρόνος εκτός του ότι δεν είναι ποτέ αρκετός, είναι πάντα και ανεκτίμητος και απλήρωτος!
Διάβαζα τα επόμενα χρόνια και για ιδιοκατασκευές άλλων σε ξένα περιοδικά, όπου και εκεί γίνονταν αναφορές σε ώρες εργασίας. Είναι άραγε αυτοί οι ξένοι τόσο οργανωμένοι και εμείς εδώ τόσο ανοργάνωτοι; Και να που ήρθε η στιγμή να γράψω σε τούτο εδώ το blog και έπρεπε να αρχίσω να κρατάω κάποιες σημειώσεις. Ας οργανωθούμε λοιπόν:
Σιγά βέβαια να μην έχω το νου μου να σημειώνω κάθε φορά το πότε αρχίζω και πότε τελειώνω μια δουλειά. Είπαμε η κατασκευή του σκάφους είναι το αγχολυτικό μου, δεν έχω καμία όρεξη να αγχωθώ για τις ώρες που περνάνε!


Η ιδέα ήρθε τη συνηθισμένη ώρα - χαράματα: Στο γκαράζ δουλεύω πάντα με αναμμένα φώτα. Αν λοιπόν θα μπορούσα να καταγράφω αυτόματα τις ώρες που καίνε τα φώτα, θα κατέγραφα τις ώρες που δουλεύω!
Στο ντουλάπι με αυτά-που-κάποτε-θα-χρειαστούν υπήρχαν και τα εξής δύο:

  1. ένα παλιό χρησιμοποιημένο ωρόμετρο από αυτά που καταγράφουν τις ώρες λειτουργίας των μηχανών στα σκάφη, το οποίο μου το είχε χαρίσει κάποτε ένας φίλος

  2. ένα μικρό τροφοδοτικό 12 Volt από μια παλιά συσκευή η οποία είχε πάει προ πολλού στην ανακύκλωση

Η απλούστατη συνδεσμολογία και το τελικό αποτέλεσμα φαίνονται παρακάτω.

Σημείωση: Η εικόνα του Κύρου Γρανάζη

αντιγράφτηκε από τη σελίδα www.geocities.com/koutr_kalliopi/gyros.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου