Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Οι φόρμες για το πέτσωμα

Δεκαέξι φόρμες φτιαγμένες από νοβοπάν 19άρι θα τοποθετηθούν σε καθορισμένες αποστάσεις κατά την εγκάρσια έννοια του σκάφους, και μαζί με το έσω πλωριό ποδόσταμα, την παπαδιά της πρύμης και το εσωτερικό τμήμα της καρίνας θα σχηματίσουν το καλούπι, πάνω στο οποίο θα χτιστεί το πέτσωμα. Μετά την ολοκλήρωση του πετσώματος, οι φόρμες αυτές θα αφαιρεθούν.


Οι φόρμες σχεδιάστηκαν σε κλίμακα 1:1 και τα σχέδια κολλήθηκαν στα πλαίσια από νοβοπάν. Με τη σέγα τα νοβοπάν κόπηκαν περίπου 1 χιλιοστό παραέξω και στη συνέχεια με το τριβείο ήρθαν στη γραμμή. Οι χαρακτηριστικές γραμμές (ίσαλος, κουπαστή, κεντρική γραμμή) θα χρησιμεύσουν για την ευθυγράμμιση των φορμών πάνω στη ναυπηγική εσχάρα αργότερα.

2 σχόλια:

  1. Πάνο καλησπέρα!
    Έχω διαβάσει – και ανατρέξει έκτοτε - στα ιστολόγιά σου ‘’κάτεργο’’ και εσωτρόπιον και έχει τονωθεί το θάρρος μου…να φτιάξω και γω το βαρκάκι μου…
    Έχω βασικές γνώσεις ξυλείας και ξυλοκατασκευής και τα περισσότερα από τα εργαλεία που χρειάζονται για κάτι τέτοιο.
    Υπολογίζω να έχω τα σχέδια και να ξεκινήσω κατά τον Αύγουστο αυτό το υπέροχο ‘’ταξίδι’’ της κατασκευής… θα προσπαθήσω όσο μπορώ να αποφύγω τα τραγικά λάθη… Στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό! χα!

    Κλείνοντας θέλω να σε ευχαριστήσω για την εμπειρία σου που την ανάρτησες… πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες που δίνεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και χαίρομαι που αυτά που γράφω δίνουν έμπνευση για δημιουργία. Καλό ξεκίνημα λοιπόν και κουράγιο, διότι νομίζω ότι θα έχεις καταλάβει τι σε περιμένει σε αυτό το "ταξίδι"

    ΑπάντησηΔιαγραφή