Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

Τρίψιμο - 1

Προϋπόθεση για να πέσει το υαλοΰφασμα είναι να γίνει η γάστρα ομαλή και λεία σαν αβγό, σαν παρκέ. Αφού βγήκαν και οι τελευταίες βίδες, στοκαρίστηκαν όλες οι τρύπες τους με εποξικό στόκο ιδιοκατασκευή: ρητίνη(συνδετικό υλικό) + διοξείδιο πυριτίου(για ρύθμιση ρευστότητας) + σκόνη ξύλου(για χρώμα). Τη σκόνη ξύλου την έχω μαζέψει από τότε που έτριβα το ποδόσταμα. Μια σύριγγα βοήθησε έτσι ώστε ο στόκος να εισχωρήσει καλά στις τρύπες. Νομίζω ότι από εδώ και πέρα και μέχρι τη...σαμπάνια, το 50% της δουλειάς θα είναι τρίψιμο, τρίψιμο και πάλι τρίψιμο. Στην αρχή με τον γωνιακό τροχό σε χαμηλή ταχύτητα και χαρτί νούμερο 40 για "τα χοντρά" και νούμερο 80 στη συνέχεια. Όσο πιο απαλά και όσο πιο υπομονετικά, τόσο πιο καλά. Θα ακολουθήσει οπωσδήποτε ψιλό στοκάρισμα και τρίψιμο με το χέρι, για καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό το αρχικό τρίψιμο πριν πέσει το υαλοΰφασμα, είναι και το πιο κρίσιμο για την τελική εικόνα της γάστρας. Τα λάθη που ενδεχομένως θα γίνουν σε αυτή τη φάση, τα οποία ίσως να μη γίνονται αντιληπτά τώρα, "θα κάνουν μπαμ" στο τέλος μόλις η επιφάνεια βαφτεί και γυαλίσει!
_

9 σχόλια:

  1. Καλή χρονιά.

    Καλή υπομονή για τα τριψίματα και καλή συνέχεια.
    Ευχαριστούμε για την ενημέρωση. Μια σύντομη ερώτηση ωστόσο: τις βίδες πως τις έβγαλες;

    Λευτέρης Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Άκυρη ερώτηση τελικά. Πήγα πίσω και κατάλαβα τι ακριβώς έχει γίνει. Τα πηχάκια έχουν κολληθεί τόσο μεταξύ τους όσο και με την πρύμνη και με το σωτρόπι και απλά βιδωθεί στους νομείς-οδηγούς, σωστά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Λευτέρη,
    Ευχαριστώ, Καλή Χρονιά και σ΄εσένα
    Ναι έτσι είναι, έχει γίνει όλο ένα σώμα τώρα, ένα κέλυφος. Οι βίδες κρατούσαν τα ξύλα στις φόρμες προσωρινά μέχρι να κολλήσουν μεταξύ τους. Το κέλυφος βέβαια δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, θα αποκτήσει την αντοχή που πρέπει, όταν θα καλυφθεί μέσα και έξω με το υαλοΰφασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πανο,εχεις μετρησει ποσα κιλα resin & hardener εχεις ξοδεψει με την ολοκληρωση του πετσωματος?
    Στελιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Στέλιο, μέχρι τώρα έχουν φύγει 9 κιλά ρητίνη και 4,5 κιλά σκληρυντής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ευχαριστω Πανο.Ηθελα να σε ρωτησω επισης σχετικα με τους νομεις .Ποσους εχει ?ειναι laminated ,ατμιστοι ,και σε ποιες διατομες?
    και επισης, με την μεχρι τωρα εμπειρια σου κατασκευαζοντας την γαστρα,ειναι κατι που σε δυσκολεψε ιδιαιτερα ή κατι που θα εκανες διαφορετικα εαν ξαναεπιχειρουσες κατι αντιστοιχο?
    Στελιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Στέλιο, δεν έχει νομείς, τα στοιχεία που δίνουν αντοχή κατά την εγκάρσια έννοια είναι οι φρακτές (μπουλμέδες) που προβλέπονται σε κάποιες θέσεις. Θα ενσωματωθούν στη γάστρα αργότερα. Όσο για τις δυσκολίες, μπορώ να πω ότι με δυσκόλεψε ιδιαίτερα το χτίσιμο κοντά στην πρύμνη, λόγω της σημαντικής παραμόρφωσης που έπρεπε να δώσω στα ξύλα σε εκείνη την περιοχή και δεν είχα τον απαραίτητο χώρο από την πίσω πλευρά για να δουλέψω. Πάντως δεν είναι στις προθέσεις μου να ξαναεπιχειρήσω κάτι αντίστοιχο! (σ.σ. έτσι έλεγα και την προηγούμενη φορά).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ευχαριστω Πανο,κατανοητο!
    Στελιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Λευτερη απο που παιρνεις τις εποξικες ρυτινες και απο που την σκονη γυαλι?
    Ευχαριστώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή